KONYHAKALANDOK | PALÓCLEVES
Tudtad-e?
A palócleves keletkezéséről többféle legenda is létezik. Annyi biztos, hogy nevét nem a palócokról kapta, hanem valószínűleg Mikszáth Kálmánról, akit a "legnagyobb palócnak" neveztek. 1892-ben Gundel János ezt a levest tálalta fel az író születésnapjára, mert Mikszáth arra kérte, hogy olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett, „amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”. Legenda ide vagy oda, a gulyáslevesünk mellett a palóclevest is hajlamosak vagyunk elfelejteni, mikor a heti menüt tervezzük, pedig igazán finom leves, mely savanykás ízével és a friss kaporral kiegészítve tökéletes nyári ebéd is lehet. Ne hagyjuk, hogy feledésbe merüljön!
Hozzávalók(6 személyre)
- 500 g sertéscomb
- 2 evőkanál disznózsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. fűszerpaprika
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt kömény
- 3 db babérlevél
- 1 paradicsom
- egy fél paprika
- egy fél csípős paprika
- 250 g zöldpaszuly
- 3 db burgonya
- egy köteg kapor
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
1. A vöröshagymát apróra vágjuk, az előkészített húst 1 cm-es kockákra, a paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt megtisztítjuk és 2 cm-es élhosszúságúra daraboljuk, majd sós vízben megfőzzük.
2. Az alapanyagok előkészítése után pörköltet készítünk. Ehhez a vöröshagymát zsírban megfuttatjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és kevés vizet öntönk rá. Átforraljuk és hozzáadjuk az előkészített húst. A húst fűszerezzük, majd lepirítjuk. Ismét kevés vizet adunk hozzá, és rövid lében többször zsírjára pirítva puhára pároljuk. A legvégén zúzott fokhagymával ízesítjük.
3. A pörköltet felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Sóval és babérlevéllel ízesítjük. Amikor a burgonya már félig megpuhult, hozzáadjuk az előkészített zöldbabot.
4. A levest behabarjuk. A tejfölhöz lisztet keverünk és a levesből forró levet adunk hozzá (hőkiegyenlítést végzünk). Ezt alaposan elkeverjük, majd a forrásban lévő leveshez adjuk és alaposan kiforraljuk. A végén finomra vágott kaprot adunk hozzá.
Megjegyzés: Regenorosan is elkészíthető, ha kihagyjuk belőlle a tejfölt.
PHOTOS BY ME- DONT COPY- ASK FOR COPY AND SHARE
instagram: _brigitta_toth_
facebook: @tothbrigittabrii
Megjegyzések
Megjegyzés küldése