KONYHAKALANDOK | PALÓCLEVES

Tudtad-e?

A palócleves keletkezéséről többféle legenda is létezik. Annyi biztos, hogy nevét nem a palócokról kapta, hanem valószínűleg Mikszáth Kálmánról, akit a "legnagyobb palócnak" neveztek. 1892-ben Gundel János ezt a levest tálalta fel az író születésnapjára, mert Mikszáth arra kérte, hogy olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett, „amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”. Legenda ide vagy oda, a gulyáslevesünk mellett a palóclevest is hajlamosak vagyunk elfelejteni, mikor a heti menüt tervezzük, pedig igazán finom leves, mely savanykás ízével és a friss kaporral kiegészítve tökéletes nyári ebéd is lehet. Ne hagyjuk, hogy feledésbe merüljön!

Hozzávalók(6 személyre)
  • 500 g sertéscomb
  • 2 evőkanál disznózsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt kömény
  • 3 db babérlevél
  • 1 paradicsom
  • egy fél paprika
  • egy fél csípős paprika
  • 250 g zöldpaszuly
  • 3 db burgonya
  • egy köteg kapor
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
Elkészítés:

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, az előkészített húst 1 cm-es kockákra, a paprikát és a paradicsomot is hasonló méretű kockákra. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt megtisztítjuk és 2 cm-es élhosszúságúra daraboljuk, majd sós vízben megfőzzük.


2. Az alapanyagok előkészítése után pörköltet készítünk. Ehhez a vöröshagymát zsírban megfuttatjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és kevés vizet öntönk rá. Átforraljuk és hozzáadjuk az előkészített húst. A húst fűszerezzük, majd lepirítjuk. Ismét kevés vizet adunk hozzá, és rövid lében többször zsírjára pirítva puhára pároljuk. A legvégén zúzott fokhagymával ízesítjük.


3. A pörköltet felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Sóval és babérlevéllel ízesítjük. Amikor a burgonya már félig megpuhult, hozzáadjuk az előkészített zöldbabot.


4. A levest behabarjuk. A tejfölhöz lisztet keverünk és a levesből forró levet adunk hozzá (hőkiegyenlítést végzünk). Ezt alaposan elkeverjük, majd a forrásban lévő leveshez adjuk és alaposan kiforraljuk. A végén finomra vágott kaprot adunk hozzá.

Megjegyzés: Regenorosan is elkészíthető, ha kihagyjuk belőlle a tejfölt.



SAJÁT KÉPEK EZÉRT SZERZŐI JOGI VÉDELEM ALATT ÁLLNAK- MÁSOLÁSRA, MEGOSZTÁSRA ENGEDÉLY SZÜKSÉGES!

PHOTOS BY ME- DONT COPY- ASK FOR COPY AND SHARE


instagram: _brigitta_toth_
facebook: @tothbrigittabrii

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

TESZT | CIEN MICELLÁS ARCLEMOSÓ

MÉREGTELENÍTÉS| HOGYAN CSINÁLOM?

KONYHAKALANDOK | KUKORICALISZTES, MAZSOLÁS SÜTEMÉNY